Filmek és könyvek

Az otthon töltött napokba belefér egy kis film- vagy sorozatnézés. Nagyon sok jó keresztény témájú film van akár a szentek életéről, akár a modern világ hétköznapi embereinek életét egy kicsit más szemszögből bemutató. Egy-egy ilyen történetből is erőt meríthetsz ebben az időszakban.

A NICELIFE oldalán keresztény alkotásokat és ajánlókat találsz. Válogathatsz a bibliai, kortárs és történelmi filmek közül.

A SentFilm oldalán szinkronizált, feliratos keresztény filmek, bibliai gyerekfilmek, sorsfordító filmek, dokumentumfilmek, rövidfilmek és családi filmek is vannak.

A Megtérés.com oldalán videókat találsz megtérésről, hitről, gyógyulásról.

A Filmnet7 részben szintén a keresztény filmeket gyűjti össze.

Továbbá a Youtube-on “keresztény filmek” és “szent filmek” címszó alatt több csoportban is megtalálod ezen filmeket.

Néhány ajánló:

A szív bajnokai (The Blind Side)

Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock) olyan nő, aki nem fél kimondani a véleményét. Sikeres vállalkozó és jó keresztény családanya. Amikor családjával meglátja az esőben az út szélén sétáló megtermett Michael-t (Quinton Aaron), azonnal döntés elé kerül: behunyja a szemét vagy segít a srácon. Nem is sejti, milyen nagy fába vágja a fejszéjét. A visszahúzódó fekete Mike ugyanis elképesztően jó amerikai futballjátékos. Az igaz történeten alapuló film az önzetlenség és életrevalóság példájával szolgál.

Gran Torino

Walt Kowalski, a koreai veterán és nyugdíjas autószerelő felesége halála után egyedül él. A régi szomszédok is kihaltak vagy elköltöztek, a helyükre délkelet-ázsiai bevándorlók jöttek. Kowalski rossz szemmel nézi őket, nem rejti véka alá a velük kapcsolatos ellenérzését. Mindez csak fokozódik, amikor egyik éjjel a szomszéd fiú el akarja lopni a férfi féltve őrzött autóját, a gyönyörű 1972-es Gran Torinót. Kiderül, hogy a környéket uraló banda kényszerítette erre. Miután a srácot megmenti a bandától, a hálás szomszédok ragaszkodnak hozzá, hogy Thao neki dolgozzon. Különös kapcsolat veszi kezdetét.

Szerelempróba (Fireproof)

Caleb (Kirk Cameron) és Catherine (Erin Bethea) úgy érzik, házasságuk teljesen kihűlt. Az önzés, a karriervágy, a veszekedések és a bűn egyre távolabb sodorja őket egymástól, amíg Caleb végső kétségbeesésében megfogadja apja tanácsát házassága megmentésére. A “The Love Dare” (A szerelem kihívása) program negyven napos kísérlet a párkapcsolat rendezésére. Caleb-et teljesen megváltoztatja ez a rövid időszak: újra megszereti feleségét, rátalál Istenre, kész helyrehozni mindent, amit elrontott. A kérdés csak az, hogy vajon a felesége képes-e megbocsátani neki, és újra bizalmat szavazni férjének.

Végtelen hit (Facing the Giants)

Grant Taylor (Alex Kendrick) élete több sebből vérzik. Munkájában és magánéletében is komoly problémákba ütközik. Edzőként képtelen győztes meccsbe vezetni csapatát, otthon pedig már az a veszély áll fenn, hogy sohasem fog gyerekzsivajt hallani. Utolsó reménye Isten marad, akihez kétségbeesetten fohászkodik. A Teremtőbe vetett hite legyőzi félelmeit és átsegíti az akadályokon, legyenek azok bármilyen óriások is.

Princess Cut

Amerikai vidéken járunk, ahol mindenki ismer mindenkit, az emberek megbecsülik a kemény fizikai munkát, és templomba járnak hetente. Egy tipikus keresztény farmercsalád, az Anderson família életébe csöppenünk. Az ifjú, csinos Grace (Ashley Bratcher) nyughatatlanul keresi élete párját, ám meg kell tanulnia, hogy csak akkor lehet tökéletes a választás, ha Istenben bízva hozza meg élete egyik legnagyobb döntését. Bár nem fordították le magyarra, ezt a kedves és elgondolkoztató filmet mindenkinek látnia kell, legyen szó apákról vagy anyákról, házasodás előtt álló férfiakról vagy nőkről, és bárkiről, aki többet szeretne megtudni Isten tökéletes tervéről a házassággal kapcsolatban.

Isten nem halott (God’s Not Dead)

Képzeljük el, hogy egy egyetemi filozófiatanár előtt kell megvallanunk a hitünket úgy, hogy az a bizonyos tanár megrögzött ateista és evolúciópárti. Amikor egy egyetemista fiú, Josh (Shane Harper) felveszi szabadon választható tárgyként a filozófiát, megpecsételődik a sorsa. A tanár, Mr. Radisson (Kevin Sorbo) ugyanis hamar kiszúrja, hogy a fiú nem fogja megírni a dolgozatot arról, hogy Isten nem létezik. Hamar parázs vitába kerülnek, melynek minden szavát feszült figyelemmel követik a hatalmas előadóteremben ülő hallgatók. A többszöri alkalommal szópárbajra kihívott Josh életén keresztül jól szemlélteti a film, hogy olykor lemondásokkal és elképesztő bátorsággal kell, hogy párosuljon az Isten melletti nyílt kiállás. A film megtörtént eseményeken alapul.

Quo vadis

Vinicius, az előkelő római katona beleszeret a gyönyörű fogvatartott királylányba, Lygiába, és rabszolganőként akarja házába vinni. A lányt megmenti hű szolgája, az óriás Ursus, és egy keresztény gyülekezet házába viszi. A keresztény házban a Lygiát felkutató Viniciust is megérintik Péter apostol szavai, Krisztus tanításai. Eközben a császár lakomáin tivornyázó vendégek ünneplik a művészi babérokra pályázó Nérót. Az őrült császár felgyújtatja Rómát, tanácsadói sugallatára pedig a keresztény hit követőit teszi felelőssé a tűzvészért. Anyákat és gyermekekeket, fiatalokat és öregeket vetnek az oroszlánok elé, feszítenek keresztre. Egy csodálatos megtérés és igaz szerelem története Néró császár idején.

Legyetek jók, ha tudtok (State buoni se potete)

Néri Szent Fülöp atya, a mezítlábas pap összegyűjti templomában az elhagyott gyerekeket. Nála talál menedéket a kis tolvaj, Cirifischio is. Ám a templommal átellenben üzlethelyiség áll, amelynek mindenkori tulajdonosa nagy veszélyt jelent az atya védenceire. Fülöp atya rendületlenül küzd az ördög ellen, hogy megóvja a világot a kárhozattól és megmentse legkedvesebb nevelt gyermeke lelkét a pusztulástól. Ám a végső harc nem egészen úgy alakul, ahogy eltervezte. Egy nagyon kedves film a gyermeki ártatlanságról, kísértésekről, szerelemről, önzetlenségről sok-sok humorral fűszerezve.

A viskó (The Shack)

Mack Phillips legfiatalabb lányát elrabolták és feltételezhetően meg is ölték. A férfi mély depresszióba esik a családi tragédia után. Ebben a válságos állapotban kap egy titokzatos levelet, amelyben arra kérik, hogy minél előbb utazzon az oregoni pusztába, egy elhagyatott kunyhóhoz. Itt találkozik három rejtélyes idegennel, akiket egy Papa nevű nő vezet. A találkozó örökre megváltoztatja Mack életét.

A bátorság emberei (Courageous)

Négy rendőrként dolgozó férfi elhatározásra jut, hogy nemcsak vadidegenekért kockáztatják az életüket, nemcsak a hazát szolgálják, hanem a családjukkal is helyrehozzák a kapcsolatukat. Ehhez azonban nem elég egy emberi döntés, hanem szükséges a hit Istenben, mert egy családapának erkölcsi példát is tudnia kell mutatni. Az Alex Kendrick rendezésében készül film a Szerelempróba, a Végtelen hit és a Lendkerék című sikeres keresztény filmjei után most ismét berobban, az apákat középpontba helyező filmmel.

A passió (The Passion)

Egy történet, melynek majd minden feldolgozása indulatokat ébreszt, és újra és újra szembesít azzal, amiről a keresztény kultúra mintegy kétezer éve szól, azzal, amit a keresztények a történelem legfontosabb eseményének tartanak. Passió. Ezúttal kíméletlenül véresen. Mel Gibson egy átszellemületlen, elanyagiasodott kor számára fordítja le a megváltás történetét. Az erőteljesen sokkoló előadásmód célja, hogy a fizikai fájdalom átérzését helyenként szinte dokumentumfilmszerű képekkel közvetítse, s ezáltal fokozza a szenvedővel való azonosulást, hozzásegítse a nézőt a sokat hallott történet mélyebb átgondolásához. A film Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját mutatja be.

A Passió c. film főszereplőjével készült riport és tanúságtétel - Jim Caviezel - ITT!

Levelek Istenhez

Taylor rákos, és a betegsége nem csak neki, a környezetének (családjának, barátainak, iskolatársainak, szomszédainak) is nagy nehézségeket okoz. Sőt, még talán a kisfiú viseli a legjobban helyzetét. Meg is van a titka annak, hogy miért: Taylor minden nap ír egy levelet Istennek, így tartja Vele.a kapcsolatot. És bár a postán megrekednek a levelek, úgy tűnik, mégis eljutnak Istenhez, mert Isten teljesíti azokat a dolgokat, amelyeket Taylor tőle kér. Úgy tűnik, az ő példája erőt ad a többieknek is, hogy elfogadják Isten Kis Harcosának különös életállapotát.

A remény bajnoka

A nagy gazdasági világválság (1929-33) idején egy hétköznapi hős, James J. Braddock (Russell Crowe) véghezvitt valamit, amivel sportlegendává vált. Sorozatos vereségei miatt Braddock profi boxoló karrierje már lezárult, alkalmi munkákból és segélyből él, de családja eltartása érdekében kénytelen elvállalni egy olyan mérkőzést, ahol nem nyerhet. És megtörténik a csoda: reményektől, álmoktól, az önbecsülés és a szeretet erejétől hajtva Braddock kiüti esélyes ellenfelét, s ezzel százezrek számára válik hőssé, példaképpé. Karrierje új lendületet vesz, ám egy nap szembekerül Max Baerrel, a nehézsúlyú bokszvilágbajnokkal, aki már két ember halálát okozta a ringben.

Jézus Krisztus Szupersztár

Musicalfilm Jézus felnőtt éveiről kicsit másképp. A kopár szirtek közt méltósággal emelkedő romokhoz kopott, öreg autóbusz érkezik. Hozza a társulat tagjait, akik a kellékek kicsomagolása után nyomban játszani kezdenek. Júdás e puszta táj felett a bérc fokán ülve meditál: minő veszélyeket hozott Jézus a szerencsétlen zsidó népre. Ám a megváltó jötte nem csak őt késztette töprengésre. Tanítványai sem igen értik a Mestert. Mi várható, mit hoz a jövő - záporoznak a kérdések.

Biztosan ismerős lesz számodra is a film egyik dalának bevezető (és később visszatérő) dallama.

A Találkozás (The Encounter)

A semmi kellős közepén. Öt idegen menedéket talál egy elhagyott út menti étteremben. Egy arrogáns üzletember, egy magányos nő, egy elidegenedett pár, és egy szökött tini; akikben látszólag semmi közös. De az étterem tulajdonosa különös módon mindent tud róluk. Neve: Jézus.

Könyvgyűjtemény

A Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár (PPEK) célja az, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegye a teljes magyar nyelvű katolikus egyházi, lelki irodalmat elektronikus formában. A könyvállomány mindenki számára ingyenesen rendelkezésre áll a http://www.ppek.hu oldalon. Találsz itt könyvet Barsi Balázstól, Sík Sándortól, Wass Alberttől, Mécs Lászlótól, Gárdonyi Gézától, Böjte Csabától, de még A kis herceg is megbújt a listán.

A könyvtár a kiadványokat vagy TXT, vagy DOC (Word) és PDF formátumban adja közre.

A két utóbbival nincs semmi gond, rákattintasz, megnyitod/letöltöd és elolvasod. A TXT-nél kicsit cifrább a helyzet, ha rámész az oldalra, egymás alatt több linket látsz. Az utolsót kell megnyitnod, aminek az a vége, hogy .txt. Megjelenik a szöveg, de ha nincs szerencséd, az ékezetes karakterek helyén kérdőjelek lesznek, amik eléggé megnehezítik az olvasást. Megoldás:

  1. A címmezőből kimásolod az oldal címét pl. http://www.ppek.hu/text/fioret01.txt

  2. Megnyitod a Google-t.

  3. Beírod a varázsszót: cache:

  4. Utána beilleszted (szóköz nélkül!) az imént kimásolt címet. Jelen esetben ennek kell a Google-ban látszódnia: cache:http://www.ppek.hu/text/fioret01.txt

  5. Ütsz egy Enter-t és máris normálisan látszódik a szöveg.


További ingyen letölthető irodalom:

Hangoskönyvek

Szeretnél Isten üzeneteiből bátorítást nyerni?

Böngészd át a maiige.hu hangoskönyv gyűjteményét, hogy pihenés vagy akár a napi rutin végzése közben is egy kattintással meríthess Isten üzeneteiből: www.maiige.hu/audiobook