Igazi böjt

Böjti időszak van. Rendesen. Tisztázzuk: a böjt az, amikor tartózkodom valamitől, lemondok róla.

Egy pillanatra az jutott eszembe, hogy így a járvány idején most jön el ám csak igazán a lemondások ideje. És valóban. A világ rendelkezései a koronavírus miatt igazi böjti rendelkezések. Mintha csak önmegtagadási listát írtunk volna, de ez most nem választási lehetőség, hanem minden kötelező és azonnal.


 1. Ne találkozz inkább senkivel.

 2. Ne menj sehová.

 3. Ha muszáj menned, tarts távolságot.

 4. Takard el a fél arcod.

 5. Ne nyúlj az arcodhoz.

 6. Hordj kesztyűt.

 7. Fertőtleníts gyakran.

 8. Moss kezet gyakran.

 9. Moss kezet rendesen.

 10. Használj papírtörlőt.

 11. Nem mehetsz munkába.

 12. Menned kell munkába miközben mások nem mehetnek.

 13. Hordj maszkot, kesztyűt, de alig van.

 14. Ne vásárolj túl sokat, mert van bőven, de azért ne menj sokszor vásárolni.

 15. Legyél önkéntes és segíts az alapellátás beszerzésében az arra rászorulóknak.


Tiltások, kötelezések, lemondások és ellentmondások sora feltételek biztosítása nélkül. De az igazi böjt nem ez. Nem bizony. Bármennyi lemondással is jár. Mert ez nem önként vállalt. Hanem kötelező. Az igazi böjt az, amikor én magam döntök úgy, hogy lemondok valamiről és abban ki is tartok az általam szabott időre.

De itt nem tudjuk mennyi ideig kell kitartani. És nem is mi válogattuk össze a feltételeket. Az igazi böjt lehetőségei mégis gazdag választékkal tódulnak elénk pontosan a járvány miatt. A számos szokatlan helyzetben rejlik a lehetőség, hogy fegyelmezzük magunkat, önként. Mert az igazi ellenség mindent megtesz, hogy meggyőzzön róla, hogy a legfontosabb, hogy kényelmed és saját magad élvezetei mi több túlélési érdekében megszerezz magadnak mindent és ne törődj másokkal. De ez nem az Isten országa. Ebben egyedül maradsz. Mit ér a kényelem, ha magány benne az úr? Mit ér a túlélt élet, ha semmi értéket nem hordoz? Isten országa az öröm és a béke országa. Ez akkor van köztünk, amikor megosztjuk azokat az örök értékeinket, amiket nem lehet pénzzel megvásárolni. A döntésünket a jó mellet. A szeretetünk, képességeink szétosztását. Ezért ha igazi böjtöt akarunk, itt a kiváló alkalom. Most önként eldönthetjük, hogy engedelmeskedünk a rendelkezéseknek és mindent igyekszünk megtenni, hogy állapotunkhoz mérten a legtöbbet és a legjobbat adjuk szeretetünkből. Megtanulhatunk engedelmes, vidám szívvel mindent, amit a rendelkezések szabnak. Nem félelemből, nem durcás kötelességből, nem vádaskodással teli hangokkal, nem fölényes frázisokkal, hanem önként odaadva engedelmességünket és képességeinket, igyekezhetünk helytállni. Így igazi böjtünk lesz és Isten megáld érte mindannyiunkat! Mert ha kiüresítjük magunkat, helye lesz Isten ajándékainak életünkben. Elfér szívünkben így az áldás és kiszorítja belőle az átkot! Ez hát az igazi böjt! Éljünk vele!

Danczi Mónika